MANİSA İL MEM ARGE

El Ele Engelsizlik Projesi- Otizm Farkındalık Günü

El Ele Engelsizlik Projesi- Otizm Farkındalık Günü

017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi tarafından belirlenen pilot okullarda uygulanmak üzere “El Ele Engelsizlik Projesi" hazırlanmıştır. Projemizin paydaşı olan Yunusemre Belediyesi’nin desteğiyle Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Şaver YÜKSEL’in katılımıyla, Manisa ili Yunusemre ilçesi Özel Eğitim Merkezlerinden Yunusemre Öğretmen Şükran Bilginer  Özel Eğitim Uygulama Merkezi 1. ve 2. kademede eğitim görmekte olan öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz Yunuspark’ta “Otizm Farkındalık Günü” kapsamında aperatif günü etkinliğini gerçekleştirmiştir.

Otizm Spektrum Bozukluğu, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bir sürecin sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış (takıntılı) davranış biçimlerine sahip olması ile betimlenir.

Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artmaktadır. 1985 yılında her 2500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde doğan her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir. Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır.

Otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmektedir.

 

Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi ise, erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Erken tanı ve ardından gelecek haftada en az 20 saat özel eğitimle otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak, sağlıklı gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün olabilmektedir.

“El Ele Engelsizlik” Projesi; sosyal kaynaştırma ve akran öğrenmesi yöntemleriyle sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı sağlanması;  eğitimcilerimiz, velilerimiz ve öğrencilerimiz arasında “engellilik” ve “sosyal kaynaştırma yoluyla engellerin üstesinden gelme” konusunda farkındalık yaratılması, “birlikte öğrenme ve başarma yoluyla engelli öğrencilerimizde özgüven ve normal gelişim gösteren öğrencilerimizde sosyal sorumluluk duygularının arttırılması projemizin başlıca amaçlarıdır.

                                          02-04-201802-04-201802-04-201802-04-201802-04-2018                       

1. Anafartalar Mahallesi Belediye Caddesi No19 Milli Eğitim Müdürlüğü Ek Binası Şehzadeler / MANİSA - 0 236 232 15 05

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.